Koreańska grzanka ze stekiem
Koreańska grzanka ze stekiem to pyszna i elegancka przekąska, którą można zaserwować na lunch, kolacje, śniadanie lub jako przystawkę. Grzanki (i chleb generalnie) nie są bardzo popularne w Korei (choć obecnie na śniadanie Koreańczycy chętnie jedzą tosty z dżemem), dlatego to danie należy traktować jako przepis fusion. Europejskie danie doprawione na sposób koreański. Aby uzyskać najlepsze efekty smakowe marynowanie mięsa powinno trwać kilka godzin, najlepiej całą noc.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
8godzin
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
8godzin
Składniki
  • 200g wołowiny na stek(polędwica, rostbef lub antrykot)
Marynata:
Grzanka:
  • 2kromki chleba na zakwasie
  • 1łyżka masła
Sos do podania:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Steak mieszamy z marynatą i zostawiamy na min. 2 godz, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy po 2-3 min z każdej strony w zależności od grubości steku i preferowanego stopnia wysmażenia. Chleb podsmażamy na maśle.
  2. Tosty smarujemy sosem gochujang+majonez, układamy liście ziół i pokrojony w plasterki stek. Całość posypujemy prażoną cebulką. Pycha!