Krewetki fu yong
Krewetki fu yong to rodzaj chińskiej jajecznicy z dużą ilością krewetek, pożywna przekąska lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku, świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Krewetki należy smażyć krótko, do momentu aż zmienią kolor na różowy, zwykle trwa to 2-3 minuty. Jeżeli nasze krewetki są już różowe (ugotowane) smażymy jeszcze krócej 1 min. Dłuższe smażenie powoduje, że stają się twarde.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać jajka z sosem sojowym, dodać dymkę, przyprawę 5 smaków i pieprz.
  2. W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i smażyć mieszając przez 30 sekund.
  3. Dodać oczyszczone krewetki i smażyć 2-3 minuty, aż zmienią kolor na różowy (jeżeli używacie krewetek gotowanych smażyć tylko 1 min).
  4. Dodać mieszankę jajeczną do krewetek i mieszając smażyć do ścięcia się jajek.
  5. Podawać w miseczce jako przekąskę, danie dobrze nadaje się tez na śniadanie.