Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)
Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Duże krewetki w słodko-słonym sosie z dodatkiem tasiemek ryżowych. Takie genialnie proste dania z kilku pysznych składników to kwintesencja chińskiego gotowania. Magda użyła do smażenia masła bo krewetki najlepiej smakują właśnie na maśle. Jeżeli zastosujesz do smażenia masło to nie rozgrzewaj zbyt mocno woka, żeby nie spalić tego smacznego ale niezbyt odpornego na gorąco tłuszczu. Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

18.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Składniki
Marynata:
Do posypania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Zalewamy krewetki i marynujemy min. 30 min.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
  3. W woku na średnim ogniu rozgrzewamy masło i smażymy mieszając krewetki ok. 3 minuty. Dodajemy makaron i pozostałą marynatę. Całość smażymy kolejną minutę, podajemy posypane dymką.