Krewetki w sosie orzechowym
Krewetki w sosie orzechowym to indyjskie curry w głęboki sosie. Duże krewetki w łagodnym, głębokim sosie z mleka kokosowego i masła orzechowego, doprawione czosnkiem, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Jak na indyjskie curry przystało danie jest bardzo smaczne i pożywne a jego wykonanie jest bardzo łatwe i zajmie Wam tylko 15 minut. Krewetki w sosie orzechowym podajemy z gotowanym ryżem basmati lub jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Na oleju podsmażamy przez 30 sekund pastę z czosnku i imbiru. Dodajemy masło orzechowe i mleko kokosowe, dobrze mieszamy, żeby masło orzechowe się rozpuściło.
  2. Doprawiamy octem ryżowym, kurkumą i sokiem z cytryny.
  3. Dodajemy krewetki i gotujemy ok. 5 minut, aż zmienią kolor. Podajemy z ryżem i świeżymi ziołami.