Krewetki z porem
Ocena ze starego portalu: 4,85 / 20 ocen
Do wykonania tej potrawy możemy użyć dowolnych krewetek. Ja użyłem małych krewetek koktajlowych ale potrawa będzie lepsza (ale też niestety dużo droższa:) jeżeli zastosujemy duże krewetki Black Tiger. Praktycznie wszystkie obrane krewetki dostępne w postaci mrożonej są już ugotowane, dlatego smażymy je bardzo krótko żeby nie straciły chrupkości. Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Jakub Płuska

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

27.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Składniki
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Pora tniemy w plasterki o grubości 2-3 mm, następnie ręką rozdzielamy plasterki na krążki. Papryczki chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i siekamy, imbir drobno siekamy.
  2. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy krewetki (krewetki powinny być rozmrożone i odcedzone z wody) i smażymy mieszając na średnim ogniu 1 1/2 – 2 min. W tym czasie krewetki puszczą sporo mętnego sosu, należy cały ten sos odlać a krewetki przełożyć na talerz.
  3. W czystym woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pora, imbir i chili i smażymy mieszając 1 min.
  4. Dodajemy krewetki i sos, mieszamy i zagotowujemy aż sos zgęstnieje, jeszcze raz mieszamy, danie gotowe.