Kurczak chrupiący
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 16 ocen
To pierwsze wykonane przeze mnie danie z całego kurczaka. Trochę się obawiałem czy dam sobie radę z pocięciem ale nie było tak źle. Wyszedł naprawdę świetny. Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
3osoby 45minut
Czas oczekiwania
6godzin
Porcje Czas przygotowania
3osoby 45minut
Czas oczekiwania
6godzin
Składniki
Pasta:
Sposób przygotowania
  1. Całego kurczaka natrzeć solą i imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 3 godz.
  2. Pokroić kurczaka na 14-16 części.
  3. Wymieszać składniki na pastę. Posmarować kawałki kurczaka połową pasty, ułożyć na talerzu, pozostawić na 2 godz. Posmarować kurczaka resztą pasty, odstawić na godzinę (najlepiej na noc do lodówki).
  4. Na średnio rozgrzanym oleju smażyć po kilka kawałków kurczaka przez 3 do 5 min (najkrócej skrzydełka, potem kawałki piersi, najdłużej udka i przedudzia) aż mięso będzie chrupiące na zewnątrz i ugotowane w środku.