Kurczak maślany Butter chicken
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 ocen
Kurczak maślany Butter chicken to jedna ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, którą możemy przygotować pikantną lub łagodną (bez dodatku chili). Podany niżej przepis, dzięki użyciu gotowej pasty/przyprawy, jest niezwykle prosty a efekt zaspokoi nawet wybrednych smakoszy. Gęsty, kremowy, maślany sos może być bazą dla różnych rodzajów mięs. Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny lub ryby a wegetarianie z powodzeniem mogą dodać ser panir lub pokrojone w kostkę tofu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Czas gotowania
60minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Czas gotowania
60minut
Składniki
  • 1kostka masła
  • 1szt. cebuliposiekanej
  • 3ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • 1 puszka pomidorówbez skórki , pokrojonych
  • 400ml śmietany
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżeczka chili mielonego (opcjonalnie)
  • 1łyżeczka garam masala
  • 500gram udek kurczakapokrojonych w kostkę (bez skóry)
  • 3łyżki pasty Tandoorilub 2 łyżki przyprawy Tandoori masala
  • 1łyżka oleju arachidowego
  • 1łyżka soku z limonki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać pokrojonego kurczaka z olejem i pastą/przyprawą tandoori a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia bez przykrycia lub na papier do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190C około 30 min, po czym zwiększyć temperaturę do 250C i piec jeszcze 5 min (piekarnik z termoobiegiem)
  2. W międzyczasie rozgrzać 2 łyżki masła na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek.
  3. Smażyć powoli ok. 15 min, aż cebula się skarmelizuje i zbrązowieje. Należy jednak kontrolować proces aby nie przypalić składników
  4. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu pozostałe masło wraz z pomidorami z puszki, śmietaną, sokiem z limonki, solą, chili i garam masala. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 min.
  5. Skarmelizowaną cebulę i upieczonego kurczaka dodać do sosu i dusić jeszcze ok 5 min przed podaniem. Serwować z ryżem basmati, ryżem jaśminowym lub pieczywem indyjskim.