Kurczak po tajsku na słodko ostro aksamitny
Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Moje przygody kulinarne z kuchnią chińską oraz tajską rozpocząłem już dosyć dawno temu. Muszę powiedzieć że moim zdaniem żadna inna kuchnia na świecie nie jest w stanie dorównać taką różnorodnością smaków i ilością oferowanych dań co kuchnia azjatycka. Dlatego też moim ciągłym eksperymentom i wyszukiwaniem coraz to nowych wariacji niema końca. Na przepis ten natrafiłem kiedyś w internecie. Nie do końca mi jednak odpowiadał, więc modyfikowałem go aż ewoluował do formy w której podaje Wam go poniżej. Danie jest naprawdę smakowite i warto poświecić na jego przygotowanie 30 min, a już na stałe wpisze się w Waszą pamięć i stanie się jednym z faworyzowanych przez Was specjałem. Życzę smacznego!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Składniki
  • 2szt. piersi kurczaka
  • trochę chili mielonego
  • trochę czosnku w proszku
  • 1szt. cukiniśredniej
  • 1szt. papryki czerwonej
  • 1szt. cebuliśredniej
  • 100g groszku
  • 1szt. marchewkimałej
  • 3szt. pieczarek
  • 3łyżki oleju
  • kilkałyżek mąki kukurydzianej
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostki o rozmiarach mniej więcej 3cm x 3cm. Obsypać delikatnie mielonym chili i czosnkiem w proszku. Tak przygotowane odstawić do lodówki.
  2. Przygotować warzywa: groszek, cebule pokroić w cieniutkie pół-talarki, marchewkę pokroić w zapałki, paprykę pokroić w cienkie paski, cukinie pokroić w półplasterki (dosyć grubo), pieczarki pociąć w plasterki.
  3. W woku rozgrzać w wysokiej temperaturze łyżkę stołową oleju i wrzucić warzywa i smażyć ciągle mieszając przez około 3min. Nie dłużej żeby nie przesmażyć! Warzywa odłożyć do naczynia.
  4. Do innego naczynia wbijamy jajko i porządnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyk z mąką kukurydzianą i wcześniej przygotowanego kurczaka.
  5. NAJPIERW obtaczamy mięso w mące, a następnie w jajku.
  6. W Woku rozgrzewamy kolejne dwie łyżki oleju jednak już nie w tak wysokiej temp. jak wcześniej warzywa i smażymy nasze kostki kurczaka z obu stron, około 4 min, aby były prawie miękkie.
  7. W miedzy czasie przygotowujemy nasz sos: do niewielkiego naczynia wlewamy 2 łyżki miodu, 1.5 łyżki sosu sojowego ciemnego, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej, szczyptę czosnku i dokładnie mieszamy.Wyszedł nam dość gęsty sos.
  8. Sprawdzamy naszego pięknie usmażonego kurczaka w jajecznej panierce i dodajemy do woka nasze wcześniej podsmażone warzywa, znów zwiększamy temperaturę smażenia i mieszamy wszystko razem.
  9. Teraz kolej dodać sos! Jest na tyle gęsty, że można go przelewać przez widelec. Staramy się “celować w kurczakowe kostki dzięki czemu wcześniejsza jajeczna panierka nabierze całej gamy smaków.
  10. Teraz mieszamy wszystko nie dłużej niż kolejne 2-3 min. i nasze danie gotowe! Ja podaję je z makaronem jajecznym -może być typowy chiński z paczki lub inny. Można również podawać z ryżem jak ktoś woli. Smacznego! P.s.W zależności od gustu, do przygotowania sosu można dodać więcej miodu.