Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym
Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym to bardzo smaczne chrupiące kulki kurczaka w cieście doprawione czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Dodatek sosu sojowo-miodowego komponuje tę potrawę w doskonałą całość. Można podawać jako przekąskę lub z ryżem jaśminowym jako pełen posiłek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Jakub Płuska

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 1łyżka mąka kukurydziana
  • 1szt. jajka
  • 225ml mleka
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sos sojowo-miodowy:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wymieszać ze skrobią, jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i solą. Roztrzepać na lejące się puszyste ciasto lub zmiksować.
  2. Kawałki kurczaka wymieszać z czosnkiem, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków i solą. Zostawić na 15 minut.
  3. Połączyć składniki sosu sojowo-miodowego.
  4. W woku rozgrzać 3-4 cm oleju. Mięso zanurzać w cieście i smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem w celu odsączenia oleju.
  5. Podawać gorące z gotowanym ryżem jaśminowym. W osobnej miseczce podawać sos do maczania kurczaka.