Kurczak w zielonym curry
Ocena ze starego portalu: 4,85 / 21 ocen
Kurczak w zielonym curry to pierwsze wykonane przeze mnie tajskie danie główne z prawdziwego zdarzenia. Powiem szczerze, że po spróbowaniu byłem w szoku – zabrakło mi skali do oceny :). Zielona pasta curry nadaje temu daniu cały smak, ale też ponadprzeciętną ostrość, dla osób które nie tolerują tak ostrych dań można ostatecznie zmniejszyć ilość pasty do 1 łyżki.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Pierś kurczaka pociąć w cienkie plasterki (nie muszą być zbytnio regularne).
  2. Połowę bazylii wymieszać ze słodkim sosem chili.
  3. W woku mocno rozgrzać szklankę oleju, wrzucić bazylię z sosem sojowym i smażyć krótko aż stanie się brązowa i chrupka (UWAGA w pierwszym momencie olej w woku będzie bardzo mocno pryskał). Wyjąć na ręcznik papierowy.
  4. Do czystego woka wlać mleko kokosowe. Podgrzać lekko na średnim ogniu, dodać zieloną pastę curry, dokładnie wymieszać. Dodać pierś kurczaka i smażyć mieszając.
  5. Kiedy kurczak zacznie zmieniać kolor dodać cukier i sos rybny. Mieszać dalej aż kurczak będzie całkowicie usmażony (zmieni kolor na biały). Dodać pozostałą bazylię, i smażyć mieszając jeszcze 15 sek.
  6. Przełożyć danie na talerz i posypać usmażoną bazylią. Danie jest bardzo ostre dlatego należy je serwować z dużą ilością ryżu jaśminowego lub ryżu kleistego.