Kurczak z ananasem i nerkowcami
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 10 ocen
Przepis ten dostałem od jednego z internautów – Czarka z Zielonej Góry. Twierdził, że jest zabójcze, przetestowałem i potwierdzam. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

27.07.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Składniki
  • 400g piersi kurczaka(lub udek)
  • 1szt. cebulipociętej w ćwierćplasterki
  • 3ząbki czosnkuposiekanego
  • 1kopiasta łyżka sambal oelek(lub innego ostrego sosu na bazie chili)
  • 1/2szt. papryki zielonejpocietej w paski
  • 1/2szt. papryki czerwonejpociętej w paski
  • 1/2puszki ananasapokrojonego w kostkę
  • 2łyżki sosu rybnego
  • 2łyżki sosu ostrygowego
  • 2łyżki oleju do smażenia
  • 100g orzechów nerkowca
  • 2łyżki wiórków kokosowych
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior posiekany
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Wiórki uprażyć lekko na suchej patelni (ok. 10-15 sek), wyjąć. Podobnie prażyć nerkowce (ok 2-3 min).
  2. W woku lub patelni, na średnim ogniu, rozgrzać łyżkę oleju. Dodać czosnek, cebulę i smażyć aż cebula się lekko zeszkli. Dodać sambal oelek i dobrze wymieszać, mieszając smażyć jeszcze 1-2 min, wyjąć na talerz.
  3. Oczyścić wok (najlepiej ręcznikiem papierowym), wlać 1 łyżkę oleju i rozgrzać ponownie na średnim ogniu. Dodać paprykę i mieszając od czasu do czasu smażyć 2 min. Dodać pokrojonego kurczakami mieszając smażyć aż zmieni kolor (piersi ok. 2 min).
  4. Następnie dodać usmażoną mieszankę cebuli, czosnku i sambal oelek, a także ananasa, sos rybny i ostrygowy, wymieszać i smażyć mieszają 2-3 min. Na koniec dodać nerkowce, dobrze wymieszać. Serwować z ryżem.