Kurczak z orzechami i słodkim sosem sezamowym / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chciałem by było to danie orientalne, inne od tych, które już robiliśmy ale zarazem z elementami dla mnie ulubionymi jak słodki sosik, na bazie ciemnego sosu sojowego. Potrawa w nurcie chińskimi z elementami nieco tajskimi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Czas oczekiwania
20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Czas oczekiwania
20minut
Składniki
  • 400gram piersi kurczaka
  • 2ząbki czosnkuposiekane
  • 2cm świeżego imbiruposiekanego
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g orzechów nerkowca
Marynata do mięsa:
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (ważne, żeby kawałki były nie za duże i w miarę równe) Mieszamy ze składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
  2. Orzechy włoskie (bez łupinek) zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10 minut.
  3. W między czasie rozgrzewamy suchy wok i chwilkę prażymy orzechy nerkowca. Zsypujemy do miseczki.
  4. Pozbywamy się skórek z orzechów włoskich (po tym moczeniu zejdą praktycznie same) Wlewamy do woka nieco oleju i prażymy około minutę. Pozbywamy się ich z woka.
  5. Rozgrzewamy jeszcze nieco oleju w woku. Dodajemy posiekany imbir i czosnek. Smażymy kilka sekund ciągle mieszając. Odgarniamy składniki na bok.
  6. Do woka wrzucamy kurczaka, smażymy aż zmieni kolor około 3 minuty. Zabieramy wszystko z woka.
  7. Przygotowujemy sos, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wlewamy do pustego woka. Gdy zacznie się gotować, mieszamy, zmniejszamy ogień i dodajemy: usmażonego kurczaka, orzechy włoskie i nerkowca. Mieszamy na ogniu jeszcze pół minuty i gotowe! Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym lub z ryżem.