Kurczak z orzechami ziemnymi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej “sałaty” w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.06.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Czas oczekiwania
20minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Czas oczekiwania
20minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Mięsko tniemy w kostkę a orzechy obieramy z łupin.
  2. Marynujemy mięso w 2 łyżkach wina ryżowego, 1 łyżeczce soli i połowie mixu ze skrobi kukurydzianej.
  3. Por tniemy w plastry, imbir i czosnek miażdżymy.
  4. Cukier mieszamy z octem, sosem sojowym, pozostałym winem ryżowym, resztą mixu skrobi.
  5. W woku lub patelni prażymy na brązowo orzeszki. Uwaga łatwo je spalić. Trzeba wyczuć moment i szybko usuwać z woka.
  6. Do 3 łyżek oleju dodajemy chilli i ziarna pieprzu. Jak oddadzą smak do oleju, wyrzucamy je.
  7. Smażymy kurczaka na lekko brązowo i wyjmujemy.
  8. Na 2 łyżkach oleju smażymy czosnek, imbir, por. Wlewamy przygotowany sos i doprowadzamy do zagotowania.
  9. Dodajemy orzeszki ziemne i kurczaka. Gotowe, podajemy z ryżem.