Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami
Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami to błyskawiczne danie z woka stanowiące pełen samodzielny posiłek. Makaron ryżowy, krewetki,warzywa i duża ilość smacznego, mocno pikantnego sosu. Idealne danie na lunch lub lekki obiad.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Jakub Płuska

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Składniki
  • 200g makaronu ryżowego tasiemki
  • 4szt. pieczarekpociętych w plasterki
  • 1łodyga selera naciowegopociętego w plasterki
  • 1/2szt. papryki zielonejpociętej w paski
  • 200g krewetekdużych
  • 1szt. cebulipociętej w półplasterki
  • 3ząbki czosnkuwyciśniętego lub posiekanego
  • 1łyżka świeżego imbirustartego lub posiekanego
  • 2łyżki oleju do smażenia
Sos:
Do podania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 2łyżeczki sezamu białegouprażonego na suchej patelni
Sposób przygotowania
  1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o minutę.
  2. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy mieszając warzywa: pieczarki, seler, paprykę i cebulę aż delikatnie zbrązowieją, dodajemy czosnek, imbir i smażymy 30 sekund.
  3. Zgarniamy warzywa na boki i dodajemy krewetki, smażymy ok. 2 minuty. Do woka dodajemy makaron ryżowy i zalewamy całość sosem. Smażymy ok. 2 minuty aż sos się zredukuje i oblepi kluski. Podajemy cebulą dymką i sezamem.