Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym
Ocena ze starego portalu: 4,45 / 11 ocen
Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym to danie pochodzące z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
Przyprawy 1:
Przyprawy 2:
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzać olej w woku, wrzucić czosnek i dymkę, smażyć mieszjąc 30 sek.
  2. Dorzucić Przyprawy 1, przesmażyć krótko, dodać mleko kokosowe, wymieszać.
  3. Dodać Przyprawy 2 i mięso, rozmieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.
  4. W czasie kiedy gotuje się mięso przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, dodać do mięsa i wymieszać.
  5. Podawać od razu, raczej nie zostawiać porcji na później bo makaron w głębokim sosie rozmięknie. Można serwować z awokado skropionym cytryną i olejem sezamowym.