Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll) to bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania maki sushi. Jest to także jedno z najtańszych do wykonania sushi. Egg salad roll możemy także wykonać jako rolkę odwróconą z ryżem na zewnątrz (tzw. uramaki). Na koniec przepisu podaję także 2 własne modyfikacje sałatki jajecznej, z koreańską pasta chili Gochujang (czerwona, ostra, w stylu koreańskim) i z pastą z czarnej fasoli (czarna, słona, w stylu chińskim). Jest to ulubione sushi mojej żony, ja też je uwielbiam, zdecydowanie polecam!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
1rolka 15minut
Czas gotowania
30minut (ryż)
Porcje Czas przygotowania
1rolka 15minut
Czas gotowania
30minut (ryż)
Składniki
Sałatka jajeczna koreańska (opcja 1)
Sałatka jajeczna chińska (opcja 2)
Sposób przygotowania
  1. Drobno posiekać jajko i dymkę.
  2. Jajko i dymkę wymieszać z majonezem.
  3. Płat nori położyć na macie do zwijania, błyszczącą stroną do dołu, szerszym brzegiem do siebie. Rozłożyć ryż cienką warstwą na całej powierzchni nori zostawiając jedynie ok 3 cm wolnej powierzchni na górze.
  4. Na ryżu ok. 3 cm od dołu rozłożyć na całej szerokości sałatkę jajeczną.
  5. Całość zwinąć: zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędź nori. Następnie zwijać dalej jak naleśnik, dość ciasno ale tak, żeby nadzienie nie wychodziło bokami. Na koniec zwilżyć krawędź nori wodą i dokładnie zlepić rulonik.
  6. Teraz należy pociąć rolkę używając bardzo ostrego noża zwilżonego w wodzie. Najpierw odcinamy nieregularne brzegi, następnie tniemy rolkę na pół, każdą połowę jeszcze raz na pół i jeszcze raz, w sumie na 8 kawałków (możemy też pociąć na 6 kawałków). Jeżeli tniemy więcej rolek, od czasu do czasu należy zmyć z noża odkładający się ryż, który bardzo utrudnia cięcie.
  7. Egg roll serwujemy z japońskim sosem sojowym. Sos nalewamy do małych miseczek, bierzemy kawałek sushi (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy jednym kęsem. Jeżeli serwujemy różne typy sushi (tak je się najczęściej) należy także podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.
  8. OPCJA 1: do sałatki jajecznej dodajemy 1 łyżeczkę pasty chili Gochujang rozmieszaną z 1 łyżeczka wody. Używamy jako nadzienie do maki sushi. Uzyskujemy rolkę z czerwonym, ostrym nadzieniem jajecznym w stylu koreańskim.
  9. OPCJA 2: do sałatki jajecznej dodajemy 2 łyżeczki pasty z czarnej fasoli z czosnkiem. Używamy jako nadzienie do maki sushi. Uzyskujemy rolkę z czarnym, słonym nadzieniem jajecznym w stylu chińskim.