Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym (by M. Klimczak)
Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym i gruszką to wspaniały deser inspirowany kuchnią tajską. Ciasto naleśnikowe zawiera podwójną dawkę kokosa w postaci mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Zamiast powszechnie stosowanej do naleśników mąki pszennej Magda użyła mąki ryżowej, dzięki temu danie jest bezglutenowe. Usmażone naleśniki kokosowe podawane są z gęstym sosem uzyskanym ze świeżego soku z pomarańczy, cukru palmowego, masła i gruszki pociętej w cieniutki plasterki. Ostateczny efekt jest zabójczy, powali na ziemię każdego łasucha!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
Sos pamarańczowy z gruszką:
  • 30g cukru palmowego
  • 1szt. gruszkipokrojona w cieniutkie plasterki
  • 1łyżka masła
  • 2szt. pomarańczyużyć sam wyciśnięty sok
Do posypania:
  • 1łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki ciasta łączymy i odstawiamy na 30 min do odpoczęcia.
  2. Cukier podgrzewamy z masłem, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki gruszkę i sok z pomarańczy. Gotujemy aż sos się zredukuje o 2/3.
  3. Naleśniki smażymy na posmarowanej olejem patelni po ok. 1,5 min z każdej strony. Składamy w trójkąty i przekładamy na patelnię z sosem pomarańczowym. Podsmażamy kolejną minutę i podajemy posypane dla dekoracji wiórkami kokosowymi.