Ogórki smażone z nadzieniem mięsnym
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 4 oceny
To ciekawe chińskie danie podaje się jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Składniki
  • 2szt. zielonego ogórkadługiego
  • trochę olejudo smażenia
Nadzienie:
  • 200g mielonej wieprzowiny
  • 1szt. jajka
  • 1ząbek czosnkuwyciśniętego
  • 1plaster świeżego imbiruposiekany lub starty
  • 1łyżka szczypiorkuposiekanego
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1łyżka musztardy
  • szczypta solido smaku
  • szczypta pieprzudo smaku
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Ogórki pociąć na 4 części, wydrążyć łyżeczką miąższ.
  2. Dokładnie wymieszać składniki nadzienia aż utworzą jednolitą masę. Napełnić wydrążone ogórki nadzieniem.
  3. Następnie pociąć ogórka w 1cm krążki.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej (nalać go tyle żeby przykrył dno) i smażyć ogórki porcjami z obu stron aż się lekko zarumienią (1,5 – 2 min). Uzupełnić olej w razie potrzeby. Po usmażeniu trzymać w cieple.
  5. Na małej patelni lub w rondelku połączyć składniki sosu i krótko zagotować. Polać sosem ogórki i serwować.