Omlet FU YUNG
Ocena ze starego portalu: 4 / 3 oceny
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.06.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 25minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 25minut
Składniki
  • 3/4szklanki kurczakaugotowanego, pociętego na kawałki (lub inne ugotowane mięso)
  • 1/2szklanki cebuliposiekanej
  • 1/2szklanki kiełków fasoli mung
  • 1/2szklanki seleraposiekanego
  • 1/2szklanki grzybów munpokrojonych w paski
  • 5szt. jajkaubitych
  • 1łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2szklanki olejudo smażenia
Sos:
Sposób przygotowania
Wersja amerykańska (głęboko smażona)
  1. Zagotuj w garnku bulion. Dodaj sos sojowy, wino i pieprz. Wyłącz gaz. Wlewaj powoli mąkę z wodą przez cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Dodaj sos sezamowy i zamieszaj jeszcze raz.
  2. Połącz ze sobą mięso, warzywa, jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
  3. W woku podgrzej dwie szklanki oleju. Kiedy olej będzie bardzo gorący rozłóż na wierzchu 1/4 mieszanki jajecznej. Jajka powinny pływać po powierzchni, kiedy się zetną, włóż kolejną porcję. W ten sposób uformuj 4 omlety. Kiedy dolna część omletów zrobi się jasnobrązowa obróć na drugą stronę aż też zrobi się brązowa. Użyj dwóch łopatek żeby wyjąć omlety z woka, ściśnij lekko aby usunąć nadmiar oleju. Rozłóż omlety na talerzach
  4. Podgrzej sos zamieszaj kilkukrotnie, polej omlety i podawaj.
Wersja chińska (smażona z mieszaniem)
  1. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso i warzywa, smaż krótko mieszając, dodaj sól i pieprz. Mieszaj kolejne 2 min. Wyłóż wszystko na talerz żeby lekko przestygło. Umyj wok.
  2. W misce wymieszaj ubite jajka, mięso i warzywa.
  3. Ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju w woku. Wlej mieszankę jajeczną, przy pomocy łopatki przesuwaj lekko w tył i w przód ścinającą się mieszankę. Kiedy omlet się zetnie odwróć go na drugą stronę i smaż aż brzegi zrobią się brązowe. Zakończ smażenie kiedy środek omleta jest wciąż miękki. Podawaj gorący.