Pierożki WON-TON
Ocena ze starego portalu: 4,72 / 18 ocen
Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
50sztuk 1godzina
Porcje Czas przygotowania
50sztuk 1godzina
Składniki
Ciasto:
  • 2 1/2szklanki mąki pszennej
  • 1/2szklanki wrzątku
  • 1/4szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
Dodatkowo:
Sosy do maczania:
Sposób przygotowania
  1. Wsyp 2 szklanki mąki do miski (pozostałą mąkę używaj do posypywania rąk gdy zrobią się klejące). Dodaj wrzątek, wymieszaj. Dodaj zimną wodę i olej, wyrabiaj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 5 cm.
  2. Jeżeli nie masz mielonej wołowiny, to zastąp ją piersią kurczaka i potnij mięso na paski.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu.
  4. Zawijaj pierożki w farsz, według poniżej instrukcji. Złóż kwadrat na pół, palcami sklej ze sobą nakładające się rogi.
  5. Palcami popraw farsz tak, żeby był na pewno w środku won-tona.
  6. Złóż kwadrat jeszcze raz na pół
  7. Zawiń rogi jednej z warstw (tej w której jest farsz).
  8. Jeden z rogów załóż na drugi, zwilż palce i ściśnij oba rogi żeby się skleiły.
  9. Gotowy won-ton powinien przypominać czepek pielęgniarki.
  10. W ten sposób wykonaj wszystkie pierożki (ok 50 sztuk).
  11. Smaż won-tony w głębokim, średnio gorącym oleju na złoto (olej nie może być za gorący bo mięso w środku będzie jeszcze surowe podczas gdy ciasto przypali się).
  12. Usmażone pierożki osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  13. Serwuj z różnymi sosami np. sojowym, słodkim chili, sambal oelek. Możemy też gotować won-tony przez 6-8 min w wodzie i wykorzystać je do przygotowania zupy WON-TON.