Pierś kaczki z mango
Pierś kaczki z mango to efektowne i smaczne tajskie danie. Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką, okraszona słodko-kwaśnym sosem, podana na smażonym mango z porem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 45minut
Składniki
Do przybrania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Pierś kaczki ponacinać od strony skóry w ukośną kratkę a następnie natrzeć solą, czosnkiem i imbirem.
  2. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i obsmażyć piersi z obu stron na złoty kolor.
  3. Wyjąć kaczkę z patelni zachowując olej. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, włożyć do nagrzanego piekarnika na 35 minut, początkowo skórą do dołu a pod koniec odwrotnie aby skóra dostatecznie zrumieniła się i była chrupiąca.
  4. Owoc mango obrać ze skóry oddzielić od pestki i pokroić w plasterki.
  5. Połowę mango zmiksować dodając bulion, sos sojowy, sok z limonki i cukier trzcinowy. Przelać do małego garnuszka, zagotować i ciągle mieszając trzymać na małym ogniu aby wyparowała połowa sosu.
  6. Zachowany olej rozgrzać, wrzucić pora a po 2-3 minutach dodać plasterki mango. Smażyć przez 2 minuty, delikatnie mieszając.
  7. Upieczoną pierś kaczki pokroić w plastry, ułożyć na porze i mango, polać sosem, posypać dymką lub pociętą pietruszką. Podawać z gotowanym ryżem lub makaronem Mie.