Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym to apetycznie wyglądająca ciemno-brązowa potrawa z polędwiczki wieprzowej z cebulą i imbirem. Danie jest lekko pikantne ale możemy je podostrzyć dodając więcej papryczek chili. Danie podawać jako samodzielny posiłek z gotowanym ryżem jaśminowym lub makaronem, może być także serwowane jako składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

07.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
Składniki 1
Składniki 2
Ponadto
Sposób przygotowania
  1. W misce wymieszać Składniki 1 (pokrojone mięso, jasny sos sojowy i papryczką chili). Odstawić na 15 minut.
  2. W drugiej misce wymieszać Składniki 2 (pokrojoną cebulę, imbir, ciemny sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy). Marynować przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. W woku rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć polędwicę cały czas mieszając aż zmieni kolor (3-4 min). Powstały płyn zlać do szklanki a mięso przełożyć na talerz.
  4. Wok oczyścić, wlać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać zamarynowaną cebulę z imbirem i smażyć mieszając 3-4 minuty.
  5. Mąkę ryżową wymieszać z zimną wodą i połączyć z odlanym do filiżanki płynem od mięsa. Wlać do woka z cebulą i dodać polędwicę. Wymieszać chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
  6. Przed podaniem przybrać cebulą dymką. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem Mie.