Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami
Polędwiczki z kurczaka ze śliwkami to błyskawiczne, efektowne i pyszne danie, które można podawać z powodzeniem podczas uroczystych okazji. Polędwiczki można zastąpić piersią kurczaka ale wtedy mięso nie jest już tak delikatne i miękkie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Jakub Płuska

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2-3osoby 20minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2-3osoby 20minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 400g polędwiczek z kurczakaewentualnie piersi kurczaka
  • 2szt. śliwek czerwonychokrągłe, niezbyt miękkie, pokrojone w ósemki
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • 4łyżki sosu śliwkowego
  • 1łyżka sosu hoisin
  • 1łyżeczka sosu chili
  • 4łyżki cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1/2łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczki pokroić w paski, zalać marynatą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. W woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka i smażyć mieszając około 3 minut (aż zmieni kolor), następnie dodać śliwki, czosnek, sos śliwkowy, sos hoisin i sos chili. Smażyć na średnim ogniu mieszając.
  3. Po 4 minutach smażenia dodać dymkę, krótko przemieszać i podawać potrawę gorącą w towarzystwie ryżu jaśminowego.