Pstrąg duszony w ostrym sosie
Pstrąg duszony w ostrym sosie to potrawa pochodząca z kuchni humańskiej (południowo-wschodnie Chiny). Dania tych rejonów charakteryzują się pikantnością, kwaśnymi smakami i obfitością.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rybę umyć, nasolić i odstawić do lodówki na godzinę.
  2. Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju równomiernie rozprowadzając go po patelni.
  3. Gdy olej zacznie dymić włożyć rybę, zmniejszyć nieco płomień i smażyć 2 minuty z każdej strony. Wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Do woka wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać sos chili, sherry, bulion, cukier i 3/4 posiekanej dymki. Wymieszać, doprowadzić sos do wrzenia i włożyć rybę. Pokryć sosem rybę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  5. Przy pomocy dwóch dużych, płaskich łopatek wyjąć ostrożnie rybę i ułożyć na ogrzanym półmisku.
  6. Zwiększyć płomień, zdjąć pokrywę z woka, zredukować nadmiar sosu podgrzewając go przez 1-2 minuty. Ewentualnie zagęścić dodatkowo mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Zagotować i wymieszać.
  7. Polać sosem rybę i udekorować resztą pokrojonej dymki. Od razu podawać.