Pudding ryżowy / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Czas przygotowania
50minut
Czas oczekiwania
8godzin
Czas przygotowania
50minut
Czas oczekiwania
8godzin
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Do żeliwnego garnka wlej wodę do ¾ wysokości i zagotuj.
  2. Ryż opłucz pod bieżącą wodą i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 2 minuty. Następnie odsącz ryż na durszlaku.
  3. Do garnka wlej 2 łyżki wody, aby mleko nie przywierało i wlej mleko. Trzy łyżki mleka wlej do miseczki i zachowaj na później.
  4. Przetnij wanilię na pół, wyskrob nasionka i wrzuć do mleka. Następnie dodaj cukier, masło i szczyptę soli. Całość doprowadź do wrzenia i wsyp ryż. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika na pół godziny.
  5. W międzyczasie przygotuj karmel. Do formy puddingowej włóż kostki cukru, dodaj 500 ml wody i podgrzej. Uważaj żeby karmel się nie przypalił. Kiedy będzie miał złoty kolor zdejmij go z ognia i poruszaj naczyniem w górę i w dół, aby rozprowadzić karmel po jego ściankach. Odstaw do wystudzenia.
  6. Weź miskę z 3 łyżkami mleka, dodaj sześć żółtek i wymieszaj.
  7. Wyjmij garnek z piekarnika, przełóż ryż do miski i wyjmij laskę wanilii.
  8. Do przestudzonego ryżu wlej żółtka z mlekiem i wymieszaj. Następnie przełóż całość do formy z karmelem i uklep. Przykryj ściereczką i wstaw na 8 godzin do lodówki. Wstaw foremkę do gorącej wody, aby karmel trochę się roztopił i nie przywierał do brzegów naczynia. Odwróć foremkę i przełóż pudding na talerz.