Ryba smażona z imbirem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Nie przepadam zbytnio za rybą, ale tą po prostu uwielbiam. Tak sobie myślę, że według tego samego przepisu można było by przygotować mięso kurczaka, muszę spróbować.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje
4osoby
Porcje
4osoby
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Sparzyć limonkę i na drobnej tarce zetrzeć jej skórkę. Wymieszać skórkę i sok z limonki, starty imbir, wino, sos sojowy i cukier (uwaga na ilość soku z limonki może wam wyjść za kwaśne, więc według uznania).
  2. Rybę pokroić na kawałki, w polskich warunkach będzie to pewnie mrożonka z marketu która ma sporo wody. W razie potrzeby polecam ręczne odciśnięcie ryby z wody, następnie obsypać rybę mąką kukurydzianą,
  3. Rozgrzać wok, lub inne naczynie w którym smażymy na głębokim tłuszczu. Można też smażyć kawałki ryby na zwykłej patelni ale trzeba to robić w umiejętny sposób.
  4. Oczyścić wok, na 2 łyżkach oleju podsmażyć dymkę, dodać rybę, dolać limonkową miksturę oraz bulion, zagotować i pozostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje (można dodać trochę mąki kukurydzianej rozmieszanej z odrobiną wody).
  5. Podawać z ryżem. Palce lizać, danie ma specyficzny smak. Imbir ma być starty!! nie pokrojony.