Ryż smażony / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,2 / 5 ocen
Ryż smażony z warzywami, jajkiem i wędliną, stosować jako zamiennik ryżu białego lub jako lekką przekąskę.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 35minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 35minut
Składniki
  • 4szklanki ryżu jaśminowegougotowanego zob. przepis, odstawionego na kilka godzin
  • 4łyżki oleju
  • 1szt. cebulimałej, drobno pokrojonej
  • 6plastrów wędlinyjeśli duże wystarczą 4 – pokrojane w kwadraty 1x1cm
  • 2szt. jajkarozbełtanego
  • 1szt. pormały, pokrojony w ćwierćplasterki
  • trochę soli
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować wg. przepisu, kilka godzin wcześniej i odstawić, żeby trochę przesechł.
  2. Na duża patelnię lub wok wlać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać pora i smażyć kolejne 3 minuty. Uwaga! Warzywa nie mogą zbrązowieć.
  3. Warzywa przesunąć na boki, na środek woka wlać rozbełtane jajka i smażyć na suchą jajecznicę.
  4. Dodać szynkę i 1 łyżkę oleju. Wymieszać.
  5. Dorzucić do woka ugotowany ryż, wymieszać podgrzewać do całkowitego rozgrzania wszystkich składników. Dosolić do smaku.