Sałatka ze smażonymi krewetkami i sosem wasabi
Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 ocen
Sałatka typu fusion z widocznymi wpływami kuchni chińskiej, japońskiej i europejskiej.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Czas przygotowania
1/2godziny
Czas przygotowania
1/2godziny
Składniki
  • 2garście sałatynajlepiej mieszanka różnych sałat
Wkładka:
Dodatki
  • garść świeżej kolendry
  • gaść kiełkówróżne rodzaje
Sos:
  • 1szt. limonki(wyciśnięty sok)
  • 1/2łyżeczki wasabi w proszku
  • 5łyżek oliwy
  • szczypta solido smaku
  • szczypta cukrudo smaku
Sposób przygotowania
  1. Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, doprawić, sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę, zamieszać. Kiedy olej mocno zapachnie wrzucić krewetki, zamieszać. Zmniejszyć ogień. Smażyć krótko, tylko tyle, by krewetki ogrzały się w aromatyzowanym oleju
  3. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych krewetek, ewentualnie skropić pachnącym olejem z patelni.