Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado
Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado to smaczne i bardzo efektowne danie ze smażonej piersi kaczki, podane na makaronie ryżowym z dodatkiem avocado. W tajskiej kuchni ważną rolę odgrywa makaron, a najpopularniejszy jest makaron ryżowy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
2godziny
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
2godziny
Składniki
Marynata do kaczki:
Sos:
Do posypania:
Sposób przygotowania
  1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  2. Piersi kaczki ponacinać od strony skóry w ukośną kratkę i umieścić mięso w głębokim naczyniu. Polać równomiernie marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
  4. Rozgrzać wok lub patelnię na średnim ogniu, wlać olej do smażenia i olej sezamowy. Pierś kaczki osączyć z marynaty, umieścić w woku skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu około 5-6 minut do wytopienia tłuszczu a następnie odwrócić mięso i smażyć jeszcze 3-4 minuty.
  5. Wyjąć usmażoną pierś, położyć na desce i pokroić w cienkie plastry, odrzucając nadmiar skóry.
  6. Do woka wlać składniki sosu i dolać zachowaną marynatę z mięsa. Mieszając gotować do zgęstnienia sosu. Dodać pokrojoną kaczkę, wszystko razem podgrzać, cały czas mieszając.
  7. Wyłożyć ugotowany makaron na talerze, w środku umieścić mięso kaczki a z boku pokrojone avocado. Polać obficie sosem i posypać sezamem. Podawać na gorąco.