Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką (by Magda Klimczak)
Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką to kolejny przepis z użyciem papieru ryżowego. Tym razem w papier ryżowy zawijamy smażoną wieprzowinę i młode warzywa a następnie smażymy powstałe paczuszki na chrupiąco (podobnie jak popularne sajgonki). Jak w przypadku każdego smażonego zawijanego dania polecam użycie podwójnej warstwy papieru. Podwójne ciasto na pewno się nie rozerwie, a dodatkowo danie będzie bardziej chrupiące. Do dania zamiast proponowanej smażonej wieprzowiny można użyć dowolnego ulubionego dania mięsnego np. Plastry wieprzowiny na ostro.

Smażone paczuszki z wieprzowiną (z poprzedniego dnia)

Najlepsze przepisy są zawsze wynikiem pewnego zbiegu okoliczności, przypadku, pomyłki. Ten przepis to typowe czyszczenie lodówki, dzień wcześniej przygotowałam chiński przepis z wieprzowiny ze strony KuchnieOrientu i nie dałam rady zjeść całej porcji. Z działki przywiozłam młodą botwinkę, szczypior czosnkowy, rzodkiewki i sałatę. Połączyłam pozostałą z dnia poprzedniego chińską wieprzowinę z warzywami i okazało się, że azjatycka kuchnia wspaniale gra z naszymi rodzimymi nowalijkami. Fuzja orientalnych smaków z młodymi warzywami okazała się absolutną petardą. Czasem warto zrobić porcję więcej, aby poeksperymentować z nią dnia następnego :-). Usmażone paczuszki jemy rękami maczając w pikantnym sosie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4paczuszki 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
5minut 1godzina
Porcje Czas przygotowania
4paczuszki 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
5minut 1godzina
Składniki
Marynata:
Nadzienie:
  • listki młodej botwinki
  • kilkalistków sałatypociętych w paski
  • 2szt. rzodkiewkipociętej w plasterki
  • szczypior cebuli dymkilub szczypior młodego czosnku
  • trochę sezamu czarnego
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Składniki marynaty łączymy. Mięso kroimy na cienkie plasterki i zanurzamy w marynacie na min. 1 godzinę.
  2. Wok rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i obsmażamy mięso przez ok. 2 min z każdej strony, dodając pod koniec smażenia połowę marynaty, która błyskawicznie się zredukuje. Wyjmujemy mięso na talerz.
  3. Wszystkie składniki sosu łączymy i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Studzimy.
  4. Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i rozkładamy na czystej ściereczce lub talerzu. Układamy kolejno: listki botwinki, plasterki rzodkiewki, dymkę, plastry wieprzowiny i posypujemy lekko czarnym sezamem. Boki papieru ryżowego składamy do wewnątrz i owijamy w jeszcze jedną warstwę papieru, aby paczuszki nam się nie rozpadły.
  5. Na oleju wymieszanym z 1 łyżką oleju sezamowego podsmażamy paczuszki z obydwu stron, aż delikatnie się zezłocą, a nadzienie w środku podgrzeje. Podajemy z sosem.