Temaki sushi ze smażoną kaczką
Temaki sushi ze smażoną kaczką to oryginalny i pyszny wariant klasycznej, japońskiej kanapki z kaczką. Temaki sushi to rodzaj rożka zwijanego w rękach. Ciekawa propozycja na lunch lub drugie śniadanie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
Składniki do temaki sushi:
Do podania:
Sposób przygotowania
  1. Pierś kaczki dokładnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem
  2. W woku rozgrzać olej do smażenia z olejem sezamowym, włożyć filet skórą do dołu i smażyć 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Wyjąć z woka, osączyć z tłuszczu i posypać pieprzem syczuańskim oraz solą. Po ostudzeniu pokroić kaczkę w cienkie plasterki.
  4. Ogórek obrać, wykroić nasiona i je odrzucić. Pokroić ogórek i paprykę wzdłuż na słupki o 1 cm grubości. Dymkę umyć i osuszyć.
  5. Dłonie zwilżyć w zimnej, zakwaszonej octem wodzie. Nabrać porcję ryżu wielkości piłki pingpongowej i rozłożyć na połowie płata nori.
  6. Ułożyć składniki nadzienia skośnie (ogórek, paprykę, dymkę, natkę i kaczkę), smarując na końcu pastą wasabi.
  7. Zagiąć dolny lewy róg płata do środka, tak aby znalazł się pod kątem prostym z dolną krawędzią.
  8. Zwinąć w rożek i skleić jego końcówkę odrobiną ryżu. Tak samo przygotować pozostałe temaki sushi.
  9. Podawać z sosem sojowym do maczania.