Tofu Ma Po / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Tofu pokroić w małą kostkę, odcedzić i odstawić.
  2. Rozgrzać wok i wlać olej z olejem chili. Następnie na ostrym ogniu smażymy posiekany czosnek, dodajemy mieloną wieprzowinę i ostrą pastę – smażymy mieszając. Dodajemy pozostałe składniki tj. chili mielone, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, cukier i dalej smażymy mieszając.
  3. Wrzucamy tofu, wlewamy wodę i ostrożnie mieszamy tofu z sosem. Przykrywamy wok i dusimy ok. 5 min na zmniejszonym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje (ewentualnie możemy dodać wodę z rozrobioną łyżeczką mąki ziemniaczanej).
  4. Dodajemy posiekane ostre papryczki chili, pieprz syczuański, posiekane dymki i szczypior – mieszamy. Gotowe.
  5. Serwujemy gorące z ryżem, ale danie jest doskonałe również bez ryżu – solo. Smacznego!