Wieprzowina w czerwonym curry z ananasem
Ocena ze starego portalu: 4,33 / 12 ocen
Kolejne tajskie curry, tym razem czerwone curry z wieprzowiny. Czerwona pasta jest nieco mniej ostra od zielonej ale bez łagodzącego smak ryżu i tak się nie obędzie. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 25minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 25minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Wieprzowinę pociąć na cienkie plasterki a następnie w paski..
  2. Olej rozgrzać w woku podsmażyć lekko pastę curry. Dodać mięso i mieszając smażyć ok. 2 min.
  3. Zamieszać mleko kokosowe i wlać do mięsa. Dodać cukier, sos rybny i trawę cytrynową. Wymieszać i dusić na małym ogniu 2 min. Na koniec dodać ananasa.
  4. Przełożyć danie na talerz i posypać kolendrą. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.