Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym
Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym to cienkie smażone plasterki mięsa w bardzo aromatycznym sosie z czosnku i kolendrowy. Wieprzowinę zamiast smażyć można także upiec w piekarniku lub na grillu. Intensywność smaku regulujemy ilością dodanego czosnku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
  • 300g schabulub polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w spore, cienkie plasterki
  • 2-3łyżki oleju do smażenia
  • 1łyżka mąki kukurydzianej
Marynata:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Składniki marynaty wymieszać z sobą i zalać nimi mięso, dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę.
  2. Rozgrzać olej w woku. Wyjąć wieprzowinę z zalewy i kłaść każdy kawałek na gorący tłuszcz, smażąc z obydwu stron na złoty kolor. Wyjąć mięso z patelni na osobny talerz.
  3. Pozostałą marynatę wymieszać z mąką kukurydzianą i wlać do woka. Zagotować.
  4. Mięso rozłożyć na talerze, obok wlać gęsty sos i udekorować kolendrą i gwiazdkami anyżu. Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.