Wieprzowina ze szpinakiem
Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen
Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżego szpinaku albo mrożonego szpinaku w całych liściach. Bardzo smaczne, nisko-tłuszczowe danie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • 400g liści szpinakuświeżych lub mrożonych
  • 3szt. cebulki dymkiposiekanej
  • 3ząbki czosnkuwyciśniętego lub posiekanego
  • 1łyżka sezamu białegouprażonego na suchej patelni
  • 3łyżki oleju do smażenia
Przyprawy:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Szpinak umyć, obciąć końcówki (mrożony rozmrozić).
  2. Mięso pociąć w 5 cm paski, wymieszać z dymką i czosnkiem.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i mieszając smażyć tak długo aż się lekko zarumieni (ok. 3 min). Wyjąć na talerz.
  4. Do woka wlać 1 łyżkę oleju, dodać szpinak i przyprawy. Smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mięso i uprażony sezam, dobrze wymieszać. Danie gotowe.