Wołowina curry madras (długo gotowana)
Wołowina curry madras to indyjskie danie popularne w Wielkiej Brytanii. Wołowina nie jest zbyt powszechnym mięsem w Indiach w związku z zakazem jedzenia przez wyznawców hinduizmu “świętych krów”. Wołowe curry cieszy się natomiast dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, mogą je także spożywać hinduscy muzułmanie. Wołowe curry wymaga długiego gotowania w celu zmiękczenia wołowiny. Do przygotowania curry używa się wielu aromatycznych przypraw, które w wersji ekspresowej można zastąpić gotową mieszanka curry madras. Danie to można także wykonać używając innego składnika głównego: kurczaka, wieprzowiny, tofu – odpowiednio skracając czas gotowania.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
3osoby 1,5godziny
Servings Prep Time
3osoby 1,5godziny
Ingredients
Przyprawy:
Przyprawy w wersji ekspres:
Dodatek:
Akcesoria:
Instructions
  1. Mięso pokroić w paski.
  2. W moździerzu wymieszać wszystkie przyprawy i dobrze utrzeć. Wlać ocet i wymieszać na jednolitą, gładką pastę. W wersji ekspresowej wszystkie przyprawy (poza imbirem i czosnkiem) możemy zastąpić 3 łyżkami gotowej mieszanki curry madras.
  3. W woku rozgrzać olej i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać pastę z przypraw i smażyć minutę.
  4. Włożyć mięso, chwilę smażyć a następnie dołożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać wszystko, rozprowadzić wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny.
  5. Podawać na ciepło z dodatkiem ryżu Basmati.