Wołowina smażona z papryką
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Danie wstępnie smażone na głębokim oleju, jeżeli chcesz tego uniknąć można mięso i paprykę usmażyć metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 45minut
Składniki
  • 300g polędwicy wołowej albo steku
  • 2szt. papryki zielonejpociętej w cienkie paski
  • 4szt. papryczek chiliświeżych lub marynowanych pociętych w cienkie paski
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior pokrojony w 4 cm kawałki
  • 3ząbki czosnkuwyciśniętego
  • 2szklanki olejudo smażenia
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w cienkie paski wymieszać z marynatą. Paprykę i chili oczyścić z nasion pociąć w cienkie paski.
  2. W woku rozgrzać olej do frytowania, smażyć wołowinę ok. 30 sek, następnie dodać zieloną paprykę i smażyć wszystko razem kolejne 30 sek. ciągle mieszając.
  3. Wyjąć z woka i dobrze osączyć z oleju.
  4. Na jednej łyżce oleju przesmażyć krótko chili, czosnek i dymkę (ok. 30 sek.).
  5. Dodać mięso z papryką, wlać sos, podgrzewać chwilę aż sos zgęstnieje. Potrawa gotowa.