Wołowina smażona z sezamem
Wołowina smażona z sezamem to łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
  • 300g wołowinymiękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
  • 1 1/2łyżki sezamu białego
  • 1/2szt. papryki pomarańczowejpokrojonej w zapałkę
  • 10cm porabiałej części, pokrojonej w plasterki
  • 4łyżki oleju arachidowego
Sos:
Dodatek
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę pociąć w cieniutkie paseczki. Najłatwiej jest to zrobić po lekkim zamrożeniu mięsa. Pokrojone mięso wymieszać 1 łyżką ziaren sezamu.
  2. W woku 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć mieszając przez 3 minuty. Usmażone mięso wyjąć na talerz.
  3. Oczyścić wok przy pomocy papieru kuchennego. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju dodać paprykę, pokrojonego pora i smażyć mieszając przez 3 minuty.
  4. Wlać przygotowany sos, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty.
  5. Dodać usmażone mięso i gotować jeszcze chwilę na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
  6. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie. Przed samym podaniem posypać pozostałym sezamem i posiekanym szczypiorem z dymki.