Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki
Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki to niskokalorycznym potrawa z makaronem Shirataki, uzyskanym z azjatyckiej rośliny konjac. Polecana jest szczególnie dla osób dbających o linie. Wołowinę musimy pociąć w cieniutkie paseczki wtedy już po krótkim smażeniu będzie miękka i smaczna.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.01.2021
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Makaron odcedzić z płynu w którym się znajdował i dokładnie przepłukać w zimnej wodzie.
  2. Wołowinę pokroić w bardzo cienkie paseczki o długości ok. 3 cm.
  3. Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku, wrzucić rozdrobniony czosnek i po chwili dodać wołowinę i chili. Smażyć przez 4 minuty do wyparowania powstałego płynu i lekkiego zrumienienia. Wyjąć mięso na talerz.
  4. Dolać pozostały olej do woka i po rozgrzaniu wrzucić pora i marchew. Smażyć mieszając 2-3 minuty. Dodać dymkę, smażyć mieszając kolejną 1 minutę.
  5. Dołożyć usmażone mięso, dodać przyprawę 5 smaków i wymieszać.
  6. Wlać sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny i doprawić do smaku solą. Dodać makaron shirataki i delikatnie wymieszać.
  7. Danie gotowe, podawać natychmiast ciepłe.