Żeberka cielęce w sosie Teriyaki
Żeberka cielęce w sosie Teriyaki to doskonała potrawa do nakarmienia większej ilości gości, świetna na przyjęcia. Sos dodaje pięknego koloru żeberkom dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
Marynata Teriyaki:
Lub zamiast powyższych:
Sposób przygotowania
  1. Żeberka pociąć na pojedyncze kostki.
  2. W niewielkim rondelku wymieszać składniki marynaty, podgrzać lekko, dodać imbir i czosnek. Mieszając ostudzić do temperatury pokojowej.
  3. Żeberka włożyć do płaskiego naczynia i zalać je powstałą marynatą. Odstawić na 15 minut. W połowie marynowania odwrócić je na drugą stronę.
  4. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozostałą marynatę zlać do rondelka. Następnie usmażyć żeberka na oleju 8-10 minut z każdej strony.
  5. Sos gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Polać nim usmażone żeberka i podawać gorące.