Zielone kotleciki po indyjsku
Zielone kotleciki to oryginalne i proste w przygotowaniu danie. Dodatek aromatycznych przypraw i orzeszków powoduje, że kotleciki mają bardzo oryginalny, egzotyczny smak i zapach. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Podaje się je z jogurtowym sosem i gotowanym ryżem jaśminowy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.07.2019
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Składniki
  • 500g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2łyżki liści świeżej kolendryposiekanych
  • 2łyżki orzechów nerkowcaposiekanych
  • 2łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1łyżeczka świeżego imbiruposiekanego
  • 2ząbki czosnkuposiekanego
  • 1łyżka garam masala
  • szczypta solido smaku
  • 2łyżki bułki tartej
  • trochę oleju arachidowegodo smażenia
Sos
  • 1małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • szczypta chili mielonego
  • 1ząbek czosnkuwyciśnięty lub posiekany
  • szczypta solido smaku
Dodatek
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki.
  2. Zmiksować w blenderze kolendrę i orzechy nerkowca z 2 łyżkami jogurtu.
  3. Do mięsa dodać jajko, imbir, czosnek, przyprawę garam masala, sól i zmiksowaną pastę z kolendry.
  4. Wsypać bułkę tartą i wyrobić na gładką masę.
  5. Zwilżyć ręce w zimnej wodzie i formować małe, płaskie kotleciki.
  6. Rozgrzać olej w grubej patelni lub woku i smażyć kotleciki z obydwu stron na złoty kolor.
  7. Składniki sosu wymieszać z sobą i podawać z kotlecikami. Jako dodatek podawać gotowany ryż jaśminowy.