Zupa kurkumowa z kurczakiem (by M. Klimczak)
Zupa kurkumowa z kurczakiem to smaczna i pożywna zupa inspirowana kuchnią tajską. Apetyczny żółty kolor i smak nadaje jej spora porcja kurkumy. Dzięki pożywnym dodatkom takim jak kurczak, ciecierzyca, ziemniaki i mleko kokosowe danie jest bardzo pożywne i może stanowić samodzielny posiłek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
6osób 10minut
Czas gotowania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
6osób 10minut
Czas gotowania
1godzina
Składniki
Do podania:
Sposób przygotowania
  1. Piersi kurczaka tniemy w cienkie plasterki, zalewamy zimną wodą i gotujemy w 1,5 l wody ok. 40 min.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę, imbir i czosnek. Trawę cytrynową rozbijamy tłuczkiem do mięsa i i dodajemy na patelnię. Po ok. 3 minutach dosypujemy kurkumę i mieszamy pastę.
  3. Pastę wraz z listkami limonki kaffir przekładamy do garnka z kurczakiem. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną cieciorkę. Gotujemy ok. 20 min.
  4. Do miski odlewamy trochę zupy dodajemy mleko kokosowe i pastę sezamową, dokładnie mieszamy, aby rozprowadzić pastę. Wlewamy ponownie do garnka. Podgrzewamy. Podajemy posypaną ze świeżymi ziołami, prażonym sezamem i chili.