Zupa słodko-kwaśna z makaronem ryżowym
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 2 oceny
Wariacja na temat słodko-kwaśnych klimatów z orzeźwiającą mgiełką. Trochę w stylu fusion.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
  • 1łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1litr wody
  • 1szt. marchewki
  • 1szt. pietruszki
  • 1szt. pora
  • szczypta pieprzu
  • 3szt. szyjek indyka(preferowane) lub innego drobiu na rosół
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1łyżeczka sosu chili
  • 1łyżeczka mirinu
  • 1łyżka sosu rybnego
  • 1szt. cebulizrumienionej na 1 łyżce oleju
  • 2szt. jajka
  • 250g makaronu ryżowego nitkiugotowanego
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Sposób przygotowania
  1. Na patelni przesmaż pieprz syczuański (sucha patelnia).
  2. Nalej do garnka wodę, dodaj warzywa (bez dymki i cebuli) oraz pieprz. Po zagotowaniu odczekaj kilka minut i dodaj (pozbawione błony) szyje indycze. Gotuj ok. 20-25 min.
  3. Wyrzuć ugotowane warzywa (koniecznie przez lewe ramię). Dodaj posiekany imbir, sos chili, mirin i sos rybny (pyszny w smaku, ale… ten zapach;-)).
  4. Gdy szyje będą miękkie, zgrabnie je wyłów i oddziel mięso od kości (bardzo łatwo odchodzi, gdy jest ugotowane).
  5. Do wywaru dodaj rozdrobnione mięso i zrumienioną cebulę.
  6. Na sam koniec rozbełtaj jajka i powoli wlej do gotującej się zupy, odczekaj 10 sekund, rozmieszaj.
  7. Do miseczek włóż makaron, wlej zupę, posyp dymką. Smacznego!