Zupa z makaronem udon i smażonym tofu
Ocena ze starego portalu: 4,40 / 5 ocen
Większość wysiłków w tym przepisie poświęconych jest na przygotowanie smażonego tofu, w Japonii można je kupić bez problemu już usmażone, wtedy przygotowanie tej zupy to łatwizna. Smażenie tofu miękkiego to ciężka operacja ponieważ jest ono bardzo delikatne i łatwo się łamie. Generalnie do smażenia powinno się stosować tofu miękkie, ale ci, którzy nie mają zdolności manualnych powinni raczej zdecydować się na tofu zwarte, inaczej mogą stracić sporo nerwów. Wegetarianie zamiast dashi rybnego mogą użyć dashi z shitake i kombu. Zupa ma delikatny, lekko słodkawy smak a makaron udon i smażone tofu dodają jej pożywności i oryginalnego charakteru.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
6osób 1godzina
Porcje Czas przygotowania
6osób 1godzina
Składniki
Bulion do gotowania tofu:
Zupa:
Sposób przygotowania
  1. Kostkę tofu miękkiego (lub zwartego ) wyjmujemy delikatnie z paczki, przekładamy na talerz. Zostawiamy na kilkanaście minut, żeby się osaczyło, odlewamy zebraną wodę. Przecinamy kostkę tofu równolegle do stołu na 3 równe plastry.
  2. Następnie przecinamy ją pionowo na pół (zdjęcie 2), powstaje 6 plasterków. Plasterki możemy jeszcze położyć na chwilę na papierze kuchennym, żeby dodatkowo osączyć je z wody.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1/2 cm oleju. Na talerzu rozsypujemy mąkę kukurydzianą, obtaczamy w niej plasterki tofu i smażymy na oleju, ok. 2 min z każdej strony aż będą ładnie zarumienione.
  4. Osączmy usmażone tofu z oleju na papierze kuchennym.
  5. Przygotowujemy dashi (wegetarianie mogą użyć dashi z shitake i kombu) lub używamy dashi w proszku (1 łyżka dashi w proszku na 1 litr wody).
  6. W garnku przygotowujemy bulion do gotowania tofu, wlewamy dashi i dodajemy cukier, mirin i sos sojowy japoński, podgrzewamy, zmniejszamy ogień do minimum. Wkładamy do bulionu smażone tofu i gotujemy 20 minut. Plasterki raczej nie powinny leżeć jeden na drugim bo będzie je potem trudno wyjąć bez rozkruszenia. Po 20 minutach wyłączamy gaz i odstawiamy tofu.
  7. W czasie gotowania tofu gotujemy makaron udon. Generalnie należy to zrobić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, jednak należy zwrócić uwagę, że płaski makaron udon, dużo bardziej niż kluski o przekroju okrągłym, ma tendencję do sklejania się podczas gotowania. Żeby tego uniknąć, należy użyć dużego garnka, dodać do wody 1 łyżkę oleju, przy wkładaniu makaronu zadbać o to żeby nie wrzucać całej wiązki ale rozdzielić poszczególne kluski a podczas gotowania co chwile mieszać gotujący się makaron.
  8. Do drugiego garnka wlewamy 1 litr dashi i pozostałe składniki zupy. Podgrzewamy na średnim ogniu, wyłączamy przed zagotowaniem.
  9. Do miseczek wkładamy makaron udon, następnie kładziemy na nim kawałek smażonego tofu, zalewamy zupą i posypujemy spora ilością posiekanej dymki. Zupa gotowa, smacznego!