Przejdź do treści

boczniaków

Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)

Dyniowe curry z warzywami to bezmięsne danie w stylu tajskim. Bazą głębokiego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, w którym pływają ziemniaki i groszek. Dopełnieniem dania są podane na wierzchu smażone boczniaki. Danie jest ostre, bardzo smaczne i pożywne. Ostrość dania można regulować ilością czerwonej pasty carry (od 2 do 4 łyżek). Jak wszystkie tajskie curry to danie także najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

PASTA KREWETKOWA – TAJSKI PRZYSMAK

Opcjonalnym składnikiem, nadającym daniu oryginalnego tajskiego charakteru jest tajska pasta krewetkowa (taj. kapi). Kapi to potężny składnik uzyskiwana z fermentowanych, solonych krewetek. Jest ważny składnik kuchni tajskiej, stosowany przede wszystkim do tajskich sosów (Nahm prik) i dań curry. Pasta krewetkowa ma mocny rybi zapach (pierwszy kontakt może być porażający:), jednak po dodaniu do tajskiego dania, mocny zapach częściowo zanika, uwydatnia się za to aromat innych składników.

WERSJA WEGE

Danie w łatwy sposób można przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, wystarczy użyć bulionu warzywnego i pominąć tajską pastę krewetkową.