Przepis na Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)
Dyniowe curry z warzywami to bezmięsne danie w stylu tajskim. Bazą głębokiego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, w którym pływają ziemniaki i groszek. Dopełnieniem dania są podane na wierzchu smażone boczniaki. Danie jest ostre, bardzo smaczne i pożywne. Ostrość dania można regulować ilością czerwonej pasty carry (od 2 do 4 łyżek). Jak wszystkie tajskie curry to danie także najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
PASTA KREWETKOWA - TAJSKI PRZYSMAK
Opcjonalnym składnikiem, nadającym daniu oryginalnego tajskiego charakteru jest tajska pasta krewetkowa (taj. kapi). Kapi to potężny składnik uzyskiwana z fermentowanych, solonych krewetek. Jest ważny składnik kuchni tajskiej, stosowany przede wszystkim do tajskich sosów (Nahm prik) i dań curry. Pasta krewetkowa ma mocny rybi zapach (pierwszy kontakt może być porażający:), jednak po dodaniu do tajskiego dania, mocny zapach częściowo zanika, uwydatnia się za to aromat innych składników.WERSJA WEGE
Danie w łatwy sposób można przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, wystarczy użyć bulionu warzywnego i pominąć tajską pastę krewetkową.Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 50 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 kg dyni
- 500 g ziemniaków
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2 szt. szalotki lub cebuli dymki, posiekanej
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 2 cm świeżego imbiru startego
- 2-4 łyżki pasty curry czerwonej
- 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej opcja, w wersji wege pominąć
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
- 400 g groszku mrożonego
- 500 ml bulionu wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1/2 puszki mleka kokosowego (200ml)
- trochę soli do smaku
- 1 łyżka oleju lub masła
- 200 g boczniaków ewentualnie pieczarek
- garść świeżej kolendry
Dodatek:
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Dynię pieczemy w całości ok. 30 min w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wydrążamy miąższ łyżeczką. Blendujemy na mus.
- Ziemniaki najlepiej w skórce, lub obrane kroimy w ćwiartki i obgotowujemy al dente.
- Na oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, imbir i czosnek. Dodajemy pastę curry, pastę krewetkową, cukier i smażymy kolejne 2-3 min. Do warzyw dodajemy groszek oraz dolewamy bulion i mus z dyni. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa zmiękną, dopiero wtedy dolewamy mleczko kokosowe i już nie zagotowujemy tylko delikatnie podgrzewamy. Próbujemy i dosalamy do smaku.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz