Przejdź do treści

octu trzcinowego

Filipiński kurczak Adobo

Filipiński kurczak Adobo

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Filipiński kurczak Adobo o mocnym słono-kwaśno-słodkim smaku to jedno z najpopularniejszych dań na Filipinach. Można przygotowywać go z różnych kawałków kurczaka, udek, podudzi lub skrzydełek. Istnieją też różne metody przygotowania – najważniejsze, żeby zglazurować sos na kurczaku, sos natomiast musi zawierać sporą ilość octu trzcinowego lub ryżowego. Niektóre filipińskie przepisy nie przewiduję użycia cukru ale słono-kwaśny, nie złamany cukrem, smak jest dla mnie zbyt radykalny. Pierś kurczaka nie nadaje się za bardzo do tego dania, bo po smażeniu i glazurowaniu jest zbyt sucha. Za pierwszym razem zdecydowałem się właśnie na pierś (bo akurat miałem pod ręką) i danie wyszło nieciekawe, suche kawałki stawały w gardle:) Do dania polecam gotowany ryż jaśminowy.