Przepis na Filipiński kurczak Adobo
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Filipiński kurczak Adobo o mocnym słono-kwaśno-słodkim smaku to jedno z najpopularniejszych dań na Filipinach. Można przygotowywać go z różnych kawałków kurczaka, udek, podudzi lub skrzydełek. Istnieją też różne metody przygotowania - najważniejsze, żeby zglazurować sos na kurczaku, sos natomiast musi zawierać sporą ilość octu trzcinowego. Niektóre filipińskie przepisy nie przewiduję użycia cukru ale słono-kwaśny, nie złamany cukrem, smak jest dla mnie zbyt radykalny. Pierś kurczaka nie nadaje się za bardzo do tego dania, bo po smażeniu i glazurowaniu jest zbyt sucha. Za pierwszym razem zdecydowałem się właśnie na pierś (bo akurat miałem pod ręką) i danie wyszło nieciekawe, suche kawałki stawały w gardle:) Do dania polecam gotowany na parze tajski ryż kleisty.
Filipiński kurczak Adobo o mocnym słono-kwaśno-słodkim smaku to jedno z najpopularniejszych dań na Filipinach. Można przygotowywać go z różnych kawałków kurczaka, udek, podudzi lub skrzydełek. Istnieją też różne metody przygotowania - najważniejsze, żeby zglazurować sos na kurczaku, sos natomiast musi zawierać sporą ilość octu trzcinowego. Niektóre filipińskie przepisy nie przewiduję użycia cukru ale słono-kwaśny, nie złamany cukrem, smak jest dla mnie zbyt radykalny. Pierś kurczaka nie nadaje się za bardzo do tego dania, bo po smażeniu i glazurowaniu jest zbyt sucha. Za pierwszym razem zdecydowałem się właśnie na pierś (bo akurat miałem pod ręką) i danie wyszło nieciekawe, suche kawałki stawały w gardle:) Do dania polecam gotowany na parze tajski ryż kleisty.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 kg kurczaka podudzi, udek lub skrzydełek
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 1/2 szklanki sosu sojowego filipińskiego
- 1/3 szklanki octu trzcinowego lub octu ryżowego czarnego
- 5 ząbków czosnku wyciśniętych
- 4 łyżki sosu Mang Tomas (opcjonalnie)
- 25 g cukru palmowego
- 1 łyżeczka pieprzu
Dodatek:
- kilka porcji tajskiego ryżu kleistego ugotowanego na parze wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty wymieszać w dużym naczyniu. Dodać kurczaka i dokładnie pokryć go marynatą. Marynować 1-3 godziny (im dłużej tym lepiej).
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz