Przejdź do treści

szczypior

Krewetki z kimchi

Krewetki z kimchi

Krewetki z kimchi to przygotowane na ostro-kwaśno danie dla miłośników kuchni koreańskiej. Przepis bardzo prosty i bardzo szybki do przygotowania, zawiera kombinacje ulubionych koreańskich składników: kimchi, gochujang i krewetki. Osoby nie mające doświadczenia w tej kuchni raczej nie powinny zaczynać swojej przygody z koreańskim smakami od tej potrawy. Pikantny i kwaśny smak jest bardzo typowy dla Koreańczyków jednak dla osób nie przyzwyczajonych do takiej kombinacji może być zbyt radykalny. Zasada jest prosta, jeżeli znasz i lubisz kimchi to danie ci zasmakuje, jeżeli nie lubisz kimchi (lub jej nie znasz) to lepiej nie ryzykuj.

Krewetki w maśle miso

Krewetki w maśle miso

Krewetki w maśle miso to przepis łączący w sobie europejską klasykę z japońskimi przyprawami. Nasza etatowa szefowa kuchni Magda Klimczak bardzo lubi łączyć klasyczne z orientalnym. Tym razem standardowo wykonane krewetki na maśle z czosnkiem połączyła z japońską pastą miso, mirinem, imbirem i mielonym chili. Taka modyfikacja tego popularnego dania z będzie ciekawą odmianą dla fanów owoców morza. Polecam! Danie możemy podać jako składnik wielodaniowego azjatyckiego posiłku, jako przekąskę lub jako danie główne z dodatkiem gotowanego ryżu i kimchi.