Przepis na Krewetki z kimchi
Krewetki z kimchi to przygotowane na ostro-kwaśno danie dla miłośników kuchni koreańskiej. Przepis bardzo prosty i bardzo szybki do przygotowania, zawiera kombinacje ulubionych koreańskich składników: kimchi, gochujang i krewetki. Osoby nie mające doświadczenia w tej kuchni raczej nie powinny zaczynać swojej przygody z koreańskim smakami od tej potrawy. Pikantny i kwaśny smak jest bardzo typowy dla Koreańczyków jednak dla osób nie przyzwyczajonych do takiej kombinacji może być zbyt radykalny. Zasada jest prosta, jeżeli znasz i lubisz kimchi to danie ci zasmakuje, jeżeli nie lubisz kimchi (lub jej nie znasz) to lepiej nie ryzykuj.
MASŁO W KUCHNI KOREAŃSKIEJ
Masło nie jest typowym koreańskim składnikiem. Do niedawna Koreańczycy praktycznie nie używali masła ani do gotowania ani do smarowania. Jednak w ostatnich latach w Korei nastąpił gwałtowny wzrost popularności telewizyjnych pokazów gotowania. Słynni szefowie kuchni i gwiazdy prezentujące swoje przepisy zachęcili konsumentów do przygotowania nowego typu potraw w domu. Programy te pokazały jak można używać masła na różne sposoby podczas gotowania. W ten sposób Koreańczycy szybko przekonali się, że jest to wspaniały składnik nadający daniom smaku i pożądanej (maślanej) konsystencji. Od tego czasu popularność masła w Korei stale rośnie.KREWETKI Z KIMCHI Z KIMCHI?
Nasze danie zawiera w składzie kimchi więc wydaje się, że podawanie go z dodatkową porcją kimchi nie jest wskazane. Tak pomyśli każdy Polak, w końcu nikt nigdy nie podałby kapuśniaku z dodatkową porcją surówki z kiszonej kapusty! W Korei to tak jednak nie działa, dodatek kimchi do dania wcale nie oznacza, że nie należy przekąsić dodatkowej porcji kimchi. Podczas moich 3 podróży do Korei zaobserwowałem, że Koreańczyka jedzą kimchi przy każdej okazji i do każdego dania. Z tego co zauważyłem jedynym rzadkim, wyjątkiem od tej zasady są niektóre śniadania. Zdarza się, że Koreańczyk zje na śniadanie kleik ryżowy lub owsiankę i zrezygnuje z dodatku kimchi.Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 120 g kimchi z kapusty (wraz z sosem)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 300 g krewetek średniej wielkości, obranych
Dodatki:
- szczypior do posypania
- sezam biały do posypania, uprażony na suchej patelni
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi z kapusty zob. przepis na kimchi z kapusty
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Kimchi wraz z sosem własnym siekamy. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekane kimchi i pastę chili Gochujang. Mieszamy, następnie na średnim ogniu redukujemy sos o połowę.
- Dodajemy krewetki i smażymy aż zmienią kolor i delikatnie oblepią się sosem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz