Przepis na Krewetki z kimchi
Krewetki z kimchi to przygotowane na ostro-kwaśno danie dla miłośników kuchni koreańskiej. Przepis bardzo prosty i bardzo szybki do przygotowania, zawiera kombinacje ulubionych koreańskich składników: kimchi, gochujang i krewetki. Osoby nie mające doświadczenia w tej kuchni raczej nie powinny zaczynać swojej przygody z koreańskim smakami od tej potrawy. Pikantny i kwaśny smak jest bardzo typowy dla Koreańczyków jednak dla osób nie przyzwyczajonych do takiej kombinacji może być zbyt radykalny. Zasada jest prosta, jeżeli znasz i lubisz kimchi to danie ci zasmakuje, jeżeli nie lubisz kimchi (lub jej nie znasz) to lepiej nie ryzykuj.
MASŁO W KUCHNI KOREAŃSKIEJ
Masło nie jest typowym koreańskim składnikiem. Do niedawna Koreańczycy praktycznie nie używali masła ani do gotowania ani do smarowania. Jednak w ostatnich latach w Korei nastąpił gwałtowny wzrost popularności telewizyjnych pokazów gotowania. Słynni szefowie kuchni i gwiazdy prezentujące swoje przepisy zachęcili konsumentów do przygotowania nowego typu potraw w domu. Programy te pokazały jak można używać masła na różne sposoby podczas gotowania. W ten sposób Koreańczycy szybko przekonali się, że jest to wspaniały składnik nadający daniom smaku i pożądanej (maślanej) konsystencji. Od tego czasu popularność masła w Korei stale rośnie.KREWETKI Z KIMCHI Z KIMCHI?
Nasze danie zawiera w składzie kimchi więc wydaje się, że podawanie go z dodatkową porcją kimchi nie jest wskazane. Tak pomyśli każdy Polak, w końcu nikt nigdy nie podałby kapuśniaku z dodatkową porcją surówki z kiszonej kapusty! W Korei to tak jednak nie działa, dodatek kimchi do dania wcale nie oznacza, że nie należy przekąsić dodatkowej porcji kimchi. Podczas moich 3 podróży do Korei zaobserwowałem, że Koreańczyka jedzą kimchi przy każdej okazji i do każdego dania. Z tego co zauważyłem jedynym rzadkim, wyjątkiem od tej zasady są niektóre śniadania. Zdarza się, że Koreańczyk zje na śniadanie kleik ryżowy lub owsiankę i zrezygnuje z dodatku kimchi.Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 120 g kimchi z kapusty (wraz z sosem)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 300 g krewetek średniej wielkości, obranych
Dodatki:
- szczypior do posypania
- sezam biały do posypania, uprażony na suchej patelni
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi z kapusty zob. przepis na kimchi z kapusty
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Kimchi wraz z sosem własnym siekamy. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekane kimchi i pastę chili Gochujang. Mieszamy, następnie na średnim ogniu redukujemy sos o połowę.
- Dodajemy krewetki i smażymy aż zmienią kolor i delikatnie oblepią się sosem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz